18, de març 2022 08:17
L’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha iniciat la segona edició de la campanya de seguiment i control de l’expansió de la Vespa velutina, coneguda popularment com a vespa asiàtica. Un any més, l’objectiu de la campanya és controlar l’evolució de la població d’aquesta vespa a la comarca i reduir-ne els exemplars. En aquesta segona edició es podrà incidir més en els llocs específics on capturar les vespes gràcies a les dades obtingudes en la prova pilot duta a terme l’any passat.
La campanya ‘Caça la vespa asiàtica’ torna a comptar amb la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de l’Estany i Cinyana i els ajuntaments de la comarca. En les properes setmanes s’anima als ciutadans a col·locar i registrar trampes per capturar les reines, i per tant, evitar que es desenvolupin futurs nius. Un altre dels objectius és facilitar la tasca de detecció de nius i la seva senyalització en funció de si són actius o inactius i poder-los geolocalitzar, així com les trampes instal·lades, un fet que permetrà fer el seguiment i el control de l’expansió d’aquesta espècie invasora.
Les persones que no puguin construir les trampes casolanes tenen a la seva disposició les que han elaborat els usuaris del centre El Puig i que es podran recollir tant a la seu del Consell Comarcal com als diferents ajuntaments del Pla de l’Estany. A més, enguany també es donaran les etiquetes adhesives per identificar aquestes trampes que es facin a casa.
L’any passat es van evitar 1.500 nius de vespa asiàtica al Pla de l’Estany
Durant la campanya de l’any passat, una quarantena de persones, a més de les ADFs i el centre ocupacional i especial de treball El Puig, van col·locar un total de 103 trampes en les que es van capturar 1.510 vespes. La col·laboració ciutadana, a més, va permetre la localització de 12 nius de vespa asiàtica. Sant Miquel de Campmajor i Banyoles van ser els municipis on se’n van localitzar més exemplars. L’anàlisi de totes aquestes dades permetrà que aquest any es puguin col·locar les trampes en els llocs on s’ha constat que s’han de reforçar les captures, de manera que la campanya sigui més efectiva. El Conseller de Promoció Territorial, Oriol Serrà ha destacat que “en aquesta segona edició s’ha volgut de donar de més eines a la població, ja que sense la participació de la ciutadania la campanya no tindria èxit perquè ens permet col·locar trampes arreu de la comarca”.
Aquesta campanya es tracta d’un projecte transversal que implica tres àrees del Consell. “A més de la implicació de l’administració, també hi ha la participació d’entitats i de la ciutadania. Tot això fa que els resultats obtinguts siguin més conclusius gràcies a aquesta col·laboració” ha apuntat Àlex Terés, vicepresident del Consell Comarcal que ha afegit que “el fet que es capturessin 1.500 vespes reines significa que es va evitar l’aparició de 1.500 nius de vespa asiàtica”.
El Conseller de Medi Ambient, Jordi Burch ha recordat que “les vespes asiàtiques són molt agressives amb les abelles de la mel, i és que des de l’aparició de la vespa asiàtica, hi ha hagut una regressió de la població de les abelles”. Les trampes elaborades pels usuaris d’El Puig han estat millorades i “són exclusives per capturar vespes asiàtiques, ja que té orificis de sortida per si hi entren altres insectes” ha afegit Burch. Per la seva banda, Beatriz Felipe, coordinadora de l’ADF Estany ha recalcat que “quan una persona tingui alguna sospita d’haver trobat un niu de vespa asiàtica, el primer que ha de fer és notificar-ho i no tocar-lo ja que és una espècie molt agressiva”.
Concurs d’Instagram per incentivar la participació ciutadana
Tota la informació relacionada amb la campanya es pot trobar en els fulletons informatius que es repartiran i a la pàgina web www.plaestany.cat/vespaasiatica, en la que també hi ha els formularis perquè les persones que hagin localitzat un niu, hagin posat una trampa o hagin capturat un exemplar ho puguin comunicar. A més, el lloc web inclou vídeos amb informació sobre aquesta espècie exòtica, així com tutorials per construir una trampa casolana. Per a qualsevol dubte o aclariment, hi ha a disposició l’adreça de correu electrònic vespa@plaestany.cat.
D’altra banda, per incentivar a la ciutadania a col·locar trampes i a fer-ne el seguiment amb el recull de captures, s’ha convocat el segon concurs fotogràfic a Instagram que es durà a terme entre el 18 de març i el 4 de juny, ambdós inclosos. Les millors fotografies de les trampes i de les captures tindran premi. Es poden consultar les bases a la mateixa pàgina web.