El Pla de l’Estany dedica la campanya ‘La diversitat ets tu’ a la salut mental
01, de març 2022 14:51

L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha presentat avui la cinquena edició de la campanya ‘La diversitat ets tu’. Aquest any la campanya es dedica a la salut mental amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’implicar-se en el benestar emocional propi i dels altres i de trencar els estigmes entorn a la salut mental.

 

La campanya s’organitza conjuntament amb la Taula de Salut Comunitària de Banyoles i la Taula de Salut Mental del Pla de l’Estany i inclourà diverses accions al llarg de l’any posant èmfasi en el que podem fer les persones per cuidar-se i els recursos de què disposa el propi territori de la comarca.

 

La consellera comarcal de Benestar Social, Ester Busquets, ha explicat que “la campanya vol posar èmfasi que tan important és cuidar la salut física com la mental. Els objectius són els de trencar estigmes i donar visibilitat al fet que tothom ha de cuidar la salut mental”.

 

La campanya ‘La diversitat ets tu’ s’inicia aquest mes de març i inclourà diferents accions de difusió a través de diversos canals. A més, Raquel López, tècnica de l’Àrea de Benestar Social, ha avançat que també estan previstes altres activitats com obres de teatre i un cinefòrum, entre d’altres, per sensibilització dirigides al públic assistent.

 

Salut mental

 

Cada vegada es parla més de la salut mental però encara falta molt per superar-ne l’estigma. Els prejudicis poden recaure en un mateix i provocar un retard en la petició d’ajuda o de tractament. L’estigma social provoca discriminació a les persones que pateixen algun tipus de trastorn de salut mental perquè poden tenir més dificultats a l’hora de buscar feina o de poder disposar d’un habitatge digne.

 

Per la seva banda, Sandra Aznar, directora d’Infermeria de la Clínica Salus Infirmorum, ha destacat que la pandèmia va provocar que el Pla de l’Estany perdés el servei del CSMIJ (Centre de Salut Mental i Juvenil), tot i que durant aquest període “hi va haver un augment entorn el 4% de consultes relacionades amb la salut mental”. El Pla de l’Estany, però, va recuperar aquest servei d’atenció personalitzada a finals de l’any passat.

 

La secretària de Reeixir Noves Ales, Carme Gubert ha aprofitat per reivindicar la feina que es fan des de les diverses entitats per trencar estigmes entorn a les persones amb patologies de salut mental.

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la salut mental és un estat complet de benestar físic, mental i social i no tan només l’absència de malalties. Aquesta definició va més enllà dels trastorns i dels hospitals ja que també fa referència al dia a dia de les persones i al fet de compartir i cultivar la salut emocional des d’infants, a més de promoure el benestar de la prevenció i el tractament des de diferents disciplines.

Arxiu